Časopis TATRY č. 2/2006

TATRY č. 2/2006 Aj keď Štrbské pleso považujeme za jedno z najpreskúmanejších, stále možno objaviť nové poznatky. Pracovník ŠL TANAPu Pavol Kráľ, ktorý je aj potápač, a tak mohol pleso prebádať aj pod hladinou, prišiel k zaujímavým poznatkom. Nové poznatky o vzniku Štrbského plesa.

Žiť na samote v dreveno-murovanej horárni z počiatku minulého storočia je možno romantické, no vyžaduje si to aj veľkú dávku odvahy, porozumenia a ochoty prispôsobiť sa každodennému životu. Lesy v Oraviciach, v národnom parku, sú skutočnou zónou pokoja pre živočíšstvo. Lenka Burdová – Oravice: Pre turistu romantika pre horára každodenná realita.

Myši obľubujú moderné materiály Zoologička Ing. Barbara Chovancová najnovšie skúma, ako sa pod vplyvom vetrovej kalamity a požiaru mení život hlodavcov. Zaujímavosti zo života ryšavky žltohrdlej zhrnula v článku od názvom Myši obľubujú moderné materiály.

Očkáne - Erebia považuje odborník - entomológ Ľubomír Panigaj za ozajstné skvosty medzi motýľmi Tatier. Lietajú aj tam, kde by sme čakali skôr kamzíky a svište. Vedia sa ochrániť aj pred chladom, či letným snežením. Očkáňov je veľa druhov.

Ostré skalky pri Litmanovej v Ľubovnianskej vrchovine nie sú veľmi známe, ani navštevované, vzdialené od Tatier asi 60 kilometrov. Zatiaľ skôr turistami neobjavené. Jaskyniar a geológ Stanislav Pavlarčík ich po niekoľko rokov skúmal. Pre našich čitateľov odhaľuje zaujímavý kamenný svet, s viacerými jaskynkami s veľkým prírodovedným významom.

MUDr. Igor Mika Je všeobecne známe, že kamarátska pomoc pri lavíne stále zostáva najúčinnejšou pri poskytovaní pomoci. Niektoré nové poznatky o účinnosti lavínových prístrojov prináša článok od MUDr. Igora Mika. Lavínové hľadacie prístroje znižujú úmrtnosť úplne zasypaných lavínami, i keď ďalšie skrátenie času na záchranu s ich pomocou má určité hranice. Kritickou vždy zostáva hranica 15 minút.

Hneď v prvom ročníku Literárneho časopisu Slovenské pohľady (1881) je zaujímavý opis výstupu na Gerlachovský štít, uskutočnený v roku 1879 učiteľom a botanikom Václavom Vraným. Vedia o ňom predovšetkým botanici. Jeho opis však určite zaujme aj dnešných turistov. Tatranské štíty lákali botanikov – Juraj Pacl.

Kriváň a poznanie jeho tradície Kriváň a poznanie jeho tradície je téma, ktorá zaujala študenta Tomáša Krištofóryho. Apeluje, aby sa táto tradícia politicky nezneužívala, čo sa už neraz v minulosti dialo. I dnes veľa Slovákov pociťuje lojálnosť voči Kriváňu, čo z neho činí politicky príťažlivý objekt. Musíme však poznať túto tradíciu, ináč sa za ňu môže skrývať ktokoľvek.

Tragédia v Západných Tatrách, ktorá sa stala v posledný deň roku 2005, je podľa počtu obetí druhou najväčšou pre českých turistov. Zahynulo sedem mladých turistov. Čo jej predchádzalo a za akých okolností k tragédii došlo, zisťovala Táňa Hoholíková.

Tragédia v Západných Tatrách Pre znalcov život a dielo Jozefa Miloslava Hurbana patrí k najvýznamnejším v slovenských dejinách. K jeho dielu sa vracia historik Viliam Jablonický a hľadá v ňom symboliku Tatier.

Okrem spomenutých článkov v časopise nájdete množstvo kratších zaujímavostí, prírode, o úrazoch a záchranných akciách v horách, knižných novinkách. Autorom fotohádaniek v roku 2005 sú čitatelia nášho časopisu a krížovky Anton Hajovský.