Časopis TATRY č. 3/2015

TATRY č. 3/2015

Maximálne minimalizované riziká
Text: Lenka Burdová
Snímky: Lenka Burdová, Ján Slivinský
Tôňa tatranského lesa je už dávno veľkou neznámou. Minimálne pre tých, ktorí si z podhoria vystupujú na vrcholy Tatier turistickými chodníkmi. Lykožrút spoločne so štátnou správou ochrany prírody si dal záležať na tom, aby tu nezostal strom pri strome stáť. A tak sa už dnes viac ako tridsaťtisíc kmeňov suchých stromov hromadí v bezprostrednej blízkosti turistických chodníkov. V ich spiľovaní sa bude pravdepodobne pokračovať i v tomto roku. Nevedno, či smútiť alebo radovať sa.
Str. 5

Takmer ako pavučinová sieť
Text: Lenka Burdová
Snímky: Ján Slivinský
Lesné cesty sú v mnohých prípadoch dôvodom na dlhosiahle diskusie o nutnosti ich existencie alebo ich opodstatnenosti v chránených územiach. Snáď až pričasto zamestnávajú širokú laickú verejnosť, odvádzajúc pritom pozornosť od podstatných súvislostí spojených so starostlivosťou o územie Tatranského národného parku.
Str. 6 – 7

Krakovský protokol má deväťdesiat rokov
Text: Mikuláš Argalács
Snímky: archív Múzea TANAPu
V Expozícii tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici je medzi tabuľkami na pamätnom mieste aj tá, ktorá pripomína Krakovský protokol z roku 1925. Text znie: Signatári prvého projektu prírodného parku tzv. Krakovského protokolu z roku 1925, vytvoreného v spolupráci s poľskými odborníkmi. Za ČSR: Karel Domin, Viktor Dvorský, Jiří Janda, Radim Kettner.
Str. 8 – 9

Horskí vodcovia pod novým vedením
Text: Ingrid Janigová
Snímky: archív autorky
Novým predsedom Národnej asociácie horských vodcov Slovenska je od minuloročného leta Igor Trgiňa. Svojmu povolaniu sa venuje už deväť rokov. Dvanásť rokov pracuje aj ako horský záchranár.
Str. 10 – 11

V absolútne víťazstvo ani len nedúfal
Text: Lenka Burdová
Snímky: Lenka Burdová, Martin Šperka
Na štart sa ich postavilo dvadsaťdeväť. Do cieľa prišli všetci. No len pätnásti v časovom limite. Najrýchlejší bol napokon posledný. Tak skončil štrnásty ročník Memoriálu Vlada Tatarku, medzinárodných pretekov Horskej záchrannej služby.
Str. 12 – 13

Víkend otvorených parkov a záhrad
Text a snímky: Zuzana Homolová
V čase, keď v Tatrách naplno kvitne väčšina rastlín, sa v Expozícii tatranskej prírody opätovne aj tento rok uskutoční zaujímavá akcia – Víkend otvorených parkov a záhrad. Vlani sa tak stalo po prvýkrát. Cieľom celosvetového projektu je oboznámiť verejnosť s krásami botanických záhrad, potrebou ich ochrany a zveľaďovania a súčasne priblížiť prácu ich zamestnancov.
Str. 14

Na jar rozkvitnú v plnej kráse
Text a snímky: Janka Černická
Po januárovom výdatnom snežení sa záhrada pokryla bielou perinou, ktorá vydržala až do marca. Snehová pokrývka je najlepšou ochranou krehkých rastliniek v zimnom období. Je nielen výbornou izolačnou vrstvou, pod ktorou môžu zimovať, ale aj zdrojom vlahy pri jarnom topení snehu - aby opäť na jar mohli ich kvety rozkvitnúť v plnej kráse.
Str. 15

Ježko turista v extrémnych výškach
Text: Lenka Burdová
Kresba: Eva Burdová
Snímka: Pavol Kráľ
„V Tatrách žije len jež bledý (Erinaceus concolor). Tento nevystupuje do vysokohorského prostredia Tatier, ale zdržiava sa nehojne až zriedkavo len v submontánnom a montánnom stupni asi do 1 200 metrov n. m. a hojnejší je len v okolí obydlí. Jeho zimný spánok v tatranských podmienkach trvá od konca septembra do konca apríla. Keďže patrí k súmračným živočíchom, uniká našej pozornosti a, žiaľ, najčastejšie ho môžeme zaregistrovať uhynutého pod kolesami áut. Okrem toho sa stáva aj korisťou líšok či jazvecov, ale napríklad aj výra,“ toľko z konštatovaní vedcov, ktorí závery svojich výskumov publikovali v encyklopédii TATRY príroda z vydavateľstva Baset (2010).
Str. 16 – 17

Zajačik
Text: Pavol Kráľ
Kresba: Martin Leštinský
Bolo to na jar, ešte sa na tienistých miestach beleli fliačiky snehu, keď sa kolegyňa Danka s kamarátom Ľubom vybrali na túru po veľmi málo navštevovanom turistickom chodníku z Troch Studničiek do Kôprovej doliny. Prechádzali neveľkým kúskom lesa na hrebeni, keď tu v tráve vedľa chodníčka uvideli ležať dva zajačiky. Jeden už bol mŕtvy, druhý, schúlený do guľôčky, ešte dýchal. Boli úplne maličké.
Str. 17

Peniaze sú len na nevyhnutné opravy
Text: Lenka Burdová
Snímky: Lenka Burdová, Ján Slivinský
Len čo sneh z turistických chodníkov zmizne, prešliapavajú ich úseky tatranskí lesníci. Nie z dlhej chvíle. Po zime zisťujú, čo ľad a sneh a jarné prívalové dažde na nich poškodili, čo je potrebné opraviť hneď a čo môže ešte nejaký ten čas zostať opomenuté. Všetko musia stihnúť dovtedy, kým sa na jarné túry vyberú prví turisti.
Str. 18 – 21

Naše Tatry – názor čitateľa
Text: František Bača
Snímka: Ján Slivinský
Keď si uvedomím, že ide o dielo skoro spred sto rokov, fascinuje ma v ňom nielen úsilie, obetavosť autorov a úroveň poznania, ale aj to, s akou odvahou a láskou s ohľadom na vtedajšie pomery a možnosti popísali celú genézu ľudského záujmu a jeho prínos pre formovanie i využitie tohto klenotu prírody.
Str. 22

Sneh, slnko a smrť
Text: Peter Svätojánsky
Snímky: archív ATE
Ó, konečne poriadna zima. Istotne si takto povzdychlo viacero ľudí. Príroda zariadila dostatok snehu, a tak sa lyžiari na dobrú lyžovačku mohli tešiť už od januára. Navyše perióda krásnych slnečných dní vylákala do hôr stovky ďalších nadšencov zimných športov. Takto budeme spomínať na zimu, ktorá sa pomaly končí. Ale nie všetci budú spomínať len v dobrom.
Str. 23

Spisovateľ z „Térynky“
Text: Igor Válek
Snímky: archív autora
„Čo dávame domovine, to nám vracia tak, že nás miesi na svoj obraz. Naučil som sa mať rád našu krajinu...“. Spomienka na Bela Kapolku.
Str. 24 – 25

Vývoj štátneho majetku pôdy 1918 – 1953 na území TANAPu
Text: Peter Spitzkopf st.
Mapa: archív ŠL TANAPu
Kresba: Martin Leštinský
Po rozpade Rakúsko – Uhorskej monarchie a vzniku Československej republiky (ČSR) v roku 1918 prevzal československý štát na území budúceho Tatranského národného parku od uhorského eráru viac ako 14 500 hektárov pôdy, t.j. približne dvadsaťdeväť percent výmery pozemkov vo Vysokých Tatrách.
Str. 26 – 29

Na lomnických lúkach
Text: Ivan Bohuš st.
Snímka: Marcel Tobis
Významnú úlohu v dejinách Vysokých Tatier, a najmä Tatranskej Lomnice, zohrali a zohrávajú takmer od jej založenia rozľahlé lúky v submontánnom stupni, vo veľkolomnickom chotári.
Str. 32 – 33

Víchor na Kráľovej holi
Text a snímky: Pavol Gavlák
Pozdravujem vás a posielam vám fotografie zo 41. ročníka zimného prejazdu Kráľovej hole, ktorý v sobotu, 21. februára, organizoval Klub slovenských turistov (KST) Spišské Bystré. Pozvánku som si všimol náhodou v Televíkende. A keďže je to moja rodná obec, kde som prežil prvé tri roky môjho života, zatúžil som znova navštíviť miesta, ktoré som poznal ako malý chlapec počas výletov našej široko rozvetvenej rodiny.
Str. 34 – 35

….boli to super preteky
Text a snímka: Lenka Burdová
Napriek tomu, že oslávila šesťdesiatku, je pre mladých ľudí stále príťažlivá. Veľká cena Slovenska 2015. Počas druhého marcového víkendu si svoju výkonnosť v alpských lyžiarskych disciplínach porovnalo tentoraz štyridsaťsedem žien a šesťdesiatdeväť mužov z deviatich krajín. Spod Predného Soliska si najcennejšie medaily odniesli Adam Žampa (SR) a Daria Krajewska (Poľsko). Organizátori zase spokojnosť.
Str. 38