Aktuality • Tlačové správy • Upozornenia • …

Potápači pod vodou zbierali odpadky

24.10.2014 15:12

Pod hladinou tatranského plesa (autor: Peter Juhás) Už po dvadsiaty prvýkrát sa potápači ponorili pod hladiny tatranských plies a ani tentoraz sa nevynorili naprázdno. Z dna Nového Štrbského plesa, Velického plesa a Popradského plesa vytiahli tridsiati dvaja potápači spolu 111 kilogramov mokrých odpadkov. Stavebný materiál o hmotnosti 39 kilogramov už nebude vo Velickom plese. Z dna Nového Štrbského plesa vyniesli na breh betónovú kocku, ktorá spolu s ďalším odpadom vážila 37 kilogramov. Vody Popradského plesa sú čistejšie o 35 kilogramov odpadkov. Odpadu o hmotnosti sedemdesiatpäť kilogramov v podobe najmä železných tyčí a sklených črepín zbavili traja potápači Račkov potok v Račkovej doline.

Ani tento rok sa nečistilo Štrbské pleso, do ktorého sa, kvôli riasam a tým pádom malej dohľadnosti vo vode, opätovne neponoril ani jeden z potápačov. V studených vodách tatranských plies sa našlo okrem spomenutého stavebného materiálu opätovne veľa toho, čo do nich nepatrí: fľaše, plastové poháre a najrôznejšie obaly.

Tohtoročný 21. ročník akcie Čisté vody sa konal v rámci 29. ročníka Medzinárodného festivalu potápačských filmov. Pri jej organizovaní Štátne lesy TANAPu spolupracovali s Potápačským centrom LE Diving z Levoče, s Potápačským klubom Vodnár z Popradu, s Nemocnicou Košice a.s., 1. súkromnou nemocnicou, s Poľnohospodárskym družstvom Družba, Poprad – Veľká a spoločnosťou Tatramel, s.r.o. Starý Smokovec.

Za práve uplynulých dvadsaťjeden rokov trvania akcie Čisté vody sa pod hladinou vysokohorských tatranských plies uskutočnilo 1377 ponorov, pričom dobrovoľníci na brehy vyniesli 4 950 kg odpadu. Najviac, až 506 kg, vytiahli potápači z vody v roku 2004, najmenej, iba 45,5 kg, v roku 2013. Kým v minulosti prevládal stavebný odpad, v posledných rokoch sú to zväčša obaly z potravín. Akcia Čisté vody tak ešte ani v súčasnosti svoju opodstatnenosť nestráca a potápači budú, pod starostlivým dohľadom organizátora - Štátnych lesov TANAPu, i naďalej dbať o udržiavanie čistoty tatranských plies.