Štátne lesy TANAPu Štátne lesy TANAPu Štátne lesy TANAPu Štátne lesy TANAPu Štátne lesy TANAPu Štátne lesy TANAPu Štátne lesy TANAPu Štátne lesy TANAPu Štátne lesy TANAPu

Aktuality • Tlačové správy • Upozornenia • …

V medvedích brlohoch je rušno. Medvedice už porodili.

23.01.2013 08:28

Medvedica s medvieďatami (autor: Marcel Tobis) Medvedie mláďatá prichádzajú na svet od konca decembra až do februára. Medvedica rodí v starostlivo upravenom brlohu. „Brloh musí byť vhodne umiestnený tak, aby doň nezatekalo. Často býva v skalnej dutine, pod mohutným stromom, ale aj v kosodrevine, ktorá konármi po napadnutí snehu vytvára akúsi striešku a tá dokonale izoluje brloh od treskúcich mrazov. Medvedica si upraví brloh hrabaním, často si ho vystelie nalámanými vetvami či suchou trávou. Brloh nie je veľký, menší priestor si vlastným teplom vyhreje skôr,“ opisuje miesta pôrodu Jozef Hybler, zoológ Štátnych lesov TANAPu.

Medvedica sa na pôrod nijako zvlášť nepripravuje, rodí uprostred zimy v čase zimného spánku. Medvieďatá sa rodia približne pol kilogramové. Jej pôrod teda nie je ťažký. Keď medvedica porodí, von nevychádza. Podľa Jozefa Hyblera zostáva v brlohu „veľmi dlho. Keď sa medvieďa narodí, je slepé a holé. Ak by ho matka opustila, hrozilo by mu zachladnutie. Prvé týždne preto medvedica nevychádza vôbec. Ešte aj v období, keď ostatné medvede už opustili svoje brlohy, medvedica ho len zriedka opúšťa. Predtým medvieďatá starostlivo poprikrýva suchou výstelkou, ktorú si na jeseň pripravila. Pohybuje sa v blízkosti brloha, aby mala svoje medvieďatá vždy pod dohľadom. Medvieďatá prvýkrát opúšťajú brloh vo veku asi troch mesiacov, teda koncom apríla až v máji. V čase, keď sú schopné pohybu a sú dostatočne osrstené. No ešte aj v tom období sú chladné dni, vtedy medvedica využíva slnkom prehriate suché miesta, kde pripraví „letný brloh“, vystlaný nalámanými konármi so suchou trávou, ktorý slúži len na príležitostné prečkanie nepriaznivého počasia.“

Medvedica rodí raz za dva až tri roky najčastejšie dve alebo tri medvieďatá, zriedkavo štyri, výnimočne až päť mláďat. Medvieďatá sú spočiatku málo pohyblivé, túlia sa k materi a prijímajú iba materinské mlieko. Aj po opustení brloha stále cicajú materinské mlieko, ale postupne si jedálniček spestrujú prevažne rastlinnou potravou. S matkou spravidla zostávajú do tretieho roku života.

Štátne lesy TANAPu
059 60 Tatranská Lomnica
tel: +421 52 47803 11
sekretariat@lesytanap.sk
IČO: 31966977
DIČ: 2021202931
IČ DPH: SK2021202931

TATRY č. 4/2020

TATRY č. 4/2020

Časopis vychádza šesťkrát ročne, pravidelne koncom párneho mesiaca.

predplatné | archív vydaní

ŠTÚDIE O TATRANSKOM NÁRODNOM PARKU (13) 46 Zborník recenzovaných príspevkov z konferencie k 15. výročiu vetrovej kalamity z roku 2004 vo Vysokých Tatrách

Program cezhraničnej spolupráce PL-SR 2014 - 2020