Časopis TATRY č. 4/2012

TATRY č. 4/2012 Ohrozená rybia oáza Pavol Kráľ - Ohrozená rybia oáza
Desať uhynutých pstruhov potočných vyplavila 28. 4. 2012 voda Nového Štrbského plesa ku brehu a ďalších asi 15 nehybných tiel sa črtalo na dne pri pohľade cez priezračnú vodu práve rozmrznutého jazera. Boli už v značnom štádiu rozkladu. Množstvo uhynutých jedincov vysoko prekračovalo bežnú mortalitu, preto pracovníci ŠL TANAPu ihneď odobrali vzorky vody a spolu s niekoľkými uhynutými rybami odoslali na analýzy. Podrobnejšiu prehliadli dno jazera a potvrdili zlé predtuchy. Pod hladinou ležalo ďalších viac ako 50 jedincov. Znamenalo to, že túto zimu padla značná časť populácie celej oddelenej rybej oázy Mlynica.

H. Schaefer Ľudovít Kocian - H. Schaefer
Naše Tatry mali vo vedeckom svete svojich mnohých obdivovateľov a bola to vo väčšine prípadov láska na celý život. K takýmto, bez akýchkoľvek pochybností, môžeme zaradiť aj nemeckého zoológa Gustava Adolfa Helmuta Schaefera. Jeho životné cesty boli často neľahké, komplikované až tragické. Je príznačné, že o viacerých jeho životných etapách sme tu, na Slovensku, v minulom politickom zriadení nevedeli, či nemohli hovoriť a pritom sa významne zapísal do poznania živočíchov Tatier, mal o nich celý rad vedeckých prác, podporoval ich ochranu a do Tatier sa vždy, napriek mnohým problémom, najmä po druhej svetovej vojne, aj veľmi rád vracal. Pripomíname ho pri príležitosti jeho blížiacej sa storočnice od narodenia.

Jeleňom rastú parohy, jelenice rodia mláďatá Lenka Burdová - Jeleňom rastú parohy, jelenice rodia mláďatá
Najkrajšie sú skoré rána jarných dní, keď sa lesom prevaľujú ľahké chumáče hmly a tráva je mokrá rosou. Práve v tomto čase môžeme na lesných čistinkách pozorovať jeleniu zver. Nie sú to len stúpajúce nočné a denné teploty, čo po zime mení aktivitu jeleňov a jeleníc. Je to aj zvyšujúca sa úživnosť lesného prostredia Tatier, vďaka ktorej sa jelenia zver stáva aktívnejšou práve vo večerných, nočných a skorých ranných hodinách. Na konároch stromov, kríkov i v tráve zostávajú chumáče starej zimnej srsti, ktorú nahrádza letná červeno čierneho sfarbenia. Veľké čriedy jelenej zveri, ktoré jej v zime zabezpečujú ochranu pred predátormi a ktoré sa zdržiavajú prevažne v blízkosti kŕmnych zariadení, sa práve na jar rozpadávajú na menej početné skupiny....

Optické javy v atmosfére Ľubomír Klocok - Optické javy v atmosfére
Fyzikálne úkazy v zemskej atmosfére patria svojou podstatou do odborov optiky, elektriny, termiky a akustiky. Sú to veľmi zaujímavé javy. Veľmi nápadné svojimi ohromujúcimi prejavmi sú najmä v horských oblastiach, kde odpradávna upútavajú pozornosť miestneho obyvateľstva a sú zdrojom rôznych mýtov. So zmienkami o nich alebo ich popismi sa stretávame v rôznych historických análoch a kronikách. Záujem o túto problematiku je aj v súčasnosti ako vo vedeckých kruhoch, kde tieto javy sú takmer ideálnou ilustráciou fyzikálnych princípov a zákonov, tak aj v širokej verejnosti pre svoje zaujímavé a neprehliadnuteľné prejavy.

Tajuplné podzemie Západných Tatier Peter Laučík - Tajuplné podzemie Západných Tatier
Medvedia jaskyňa je staré banské dielo, štôlňa zo začiatku 19. storočia, ktorá bola skupinou jaskyniarov a nadšencov pre podzemné krásy Slovenska zoskupených okolo Petra Holúbeka od 1. apríla 2012 sprístupnená pre širokú verejnosť. Na úvod treba spomenúť, že bane sa v minulosti nepomenovávali podľa zvierat, ale ľudskými menami, najmä po svätcoch, panovníkoch, investoroch a majiteľoch banských území. Pre verejnosť je sprístupnených približne 400 metrov podzemných chodieb z aktuálne známej 500 metrovej dĺžky štôlne.

Jazda dejinami TEŽ Katarína Potanková – Jazda dejinami TEŽ
Prvými prostriedkami, ktoré zabezpečovali prepravu z Popradu do tatranských osád boli fiakre - koče ťahané konským záprahom. Predpoklad pre vznik tatranských elektrických železníc prinieslo nové obdobie rozvoja Tatier v roku 1871, keď bola táto oblasť spojená so svetom Košicko-Bohumínskou železnicou (ďalej KBŽ). Priamym predchodcom Tatranskej elektrickej železnice boli omnibusy (elektrobusy), ktoré boli unikátom v celom Uhorsku. Iniciatívy na ich zavedenie sa ujal popradskí podnikatelia Viliam Krieger (٭? – †20. novembra 1920) a Vincent Matejka.

Kasprov vrch V čísle 4/2012 si okrem toho môžete prečítať ďalšie informácie, vážnejšie nehody turistov a horolezcov v marci a apríli. Určite vás zaujmú aj články o turistike na poľskej strane Tatier, sezóne horských vodcov, Žakovciach a ich území v Tatrách, výrobkoch medu či nových knihách. Opäť sme pripravili fotohádanku, krížovku a pekné snímky z Tatier.

Hory zbližujú, nerozdeľujú